skip to Main Content
#EU2020HR Zagrebački Sastanak Na Vrhu Održava Se 6. Svibnja, U Formi Video-konferencije

#EU2020HR Zagrebački sastanak na vrhu održava se 6. svibnja, u formi video-konferencije

S obzirom na epidemiološke okolnosti, na inicijativu premijera Plenkovića, čelnici su se usuglasili da se Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana održi u formi video-konferencije, 6. svibnja, i to u punom sastavu svih država članica EU-a te 6 zemalja Zapadnog Balkana.

Čelnici EU razgovarali su o napretku u različitim dimenzijama europskog odgovora na epidemiju COVID-19. Bila je to četvrta video konferencija ove vrste.

Izazove krize uzrokovane pandemijom COVID-19 možemo prevladati samo zajedništvom i solidarnošću svih država članica EU-a.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Hrvatska je rano prepoznala ozbiljnost situacije u vezi s koronavirusom te je kao predsjedavajuća Vijeća EU-a organizirala niz ministarskih video-konferencija EU država članica, radi razmjene mišljenja u različitim područjima, posebno zdravstvu, te pronalaženja odgovarajućih rješenja za sve aspekte krize.

Zajednički europski plan za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19

Čelnici su pozdravili Zajednički europski plan za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19, koji su 15. travnja predstavili predsjednici Michel i von der Leyen.

“Svi smo se složili da je zdravlje i sigurnost naših građana na prvom mjestu. Također smo se složili da i dalje budno pratimo situaciju, posebice kako se približavamo sezoni odmora te da koordiniramo što više kako bismo osigurali postupno i uredno ukidanje ograničenja „

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je napredak u zajedničkoj nabavi medicinske opreme, koja je ključna za nošenje s pandemijom i iznalaženje stalnog mehanizma nabavke radi osiguranja rastućih potreba. Izvijestio je o mjerama ograničavanja na nacionalnoj razini, planu njihovog faznog ublažavanja, kao i o gospodarsko-socijalnim posljedicama krize nastale pandemijom koronavirusa na koju je hrvatska Vlada snažno odgovorila s ciljem zadržavanja radnih mjesta i potpore gospodarstvu.

Zbog važnosti turizma za gospodarstva mnogih država članica, premijer Plenković je predložio zajedničke korake s ciljem da se, u skladu s epidemiološkim preporukama, otvore granice za turiste, o čemu će se razgovarati na Vijeću ministara posvećenom turizmu.

Na temu Plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira, založio se za revidirani sedmogodišnji europski proračun koji može odgovoriti na sve izazove krize i postati ključni instrument gospodarskog oporavka država članica, posebno u sljedećih nekoliko godina.

Zajednički plan za oporavak

Čelnici EU pozdravili su Zajednički plan za oporavak koji definira četiri ključna područja djelovanja: jedinstveno tržište, ogromna ulaganja, globalna akcija EU i bolje upravljanje. Također postavlja važna načela, poput solidarnosti, kohezije i konvergencije.

Izvor: EU2020HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top