skip to Main Content

ЕУ вложува повеќе од 1,4 милијарди евра во зелени проекти во седум земји-членки во рамките на политиката на кохезија

Европската комисија денес одобри инвестициски пакет вреден повеќе од 1,4 милијарди евра од фондовите на ЕУ за 14 големи инфраструктурни проекти во седум земји-членки: Хрватска, Чешка, Унгарија, Полска, Португалија, Романија и Шпанија. Проектите опфаќаат неколку клучни области како што се…

Повеќе

#EU2020HR Се зголемуваат шансите за добивање датум за преговори во март?

Ќе донесе ли хрватско претседателство со ЕУ датум за отворање на преговори оваа пролет?  Официјален Загреб најавува силни заложби за отворање на европската порта следните 6 месеци – Пленковиќ веќе оствари средба со Макрон, а додека Скопје е во подготовки…

Повеќе

#EU2020HR Тигањ: Отворањето преговори со С. Македонија високо на приоритетите на хрватското претседавање со ЕУ

– Хрватска ќе стреми да се заземе и засилено ќе се ангажира за да ги увери државите за продолжување на пристапниот процес и да се изнајде начин и модел С. Македонија да отвори преговори – вели хрватската амбасадорка Тигањ. Еден…

Повеќе

#EU2020HR Самитот во мај во Загреб – Хрватска сака европски пат за соседите, јасни сигнали за проширувањето

Претседателот на хрватската Влада, Андреј Пленковиќ, денеска во Банските Двори се состана со претседателот на Европскиот Совет, Шарл Мишел, а после тоа дадоа изјави во Националната и универзитетска библиотека во Загреб. Претседателот на Владата, Пленковиќ, изјави дека се разговарало за…

Повеќе

#EU2020HR Европските пратеници за хрватското претседавање со Советот на ЕУ

Хрватска по Финска го преземе ротирачкото претседателствување со Советот на ЕУ од 1-ви јануари 2020 година. Ги прашавме хрватските европратеници што очекуваат.  Извор: europarl.europa.eu Слоганот на Хрватска во текот на шестмесечниот период на претседавање е „Силна Европа во светот полн…

Повеќе
Back To Top