skip to Main Content

Петир и Пленковиќ на тема Македонија и ЕУ во хрватскиот Сабор

Македонското приклучување кон Европската унија актуелно во хрватскиот Сабор.  „Таквото подметнување на нога на Македонија треба да се сопре, со тоа што имаме сопствено искуство со нереални препреки кои и пред нас се поставуваа на трновитиот пат на пристапување на…

Повеќе

Главашевиќ побара хрватски ангажман за праведен третман на Македонија во проширувањето, се обрати и на македонски

„Македонија неполни два часа по разорниот земјотрес испрати 100.000 евра за Банија. Со тоа Македонија се покажа како навистина пријателска земја на Хрватска. Но возвраќа ли Хрватска на тоа пријателство со иста мерка?“, прашува хрватскиот пратеник Бојан Главашевиќ од говорницата…

Повеќе

Дваесет европратеници со изјава за почеток на преговори со Македонија, меѓу нив и Пицула и Зовко

Пратеници од сите политички партии во Европскиот Парламент бараат да не се испушти денешната шанса за зелено светло за одржување на првата меѓувладина конференција со  Македонија до крајот на оваа година. „Стоиме зад ветувањата дадени на Самитот ЕУ- Западен Балкан…

Повеќе

Стипе Месиќ: Македонската нација е историски факт

Стјепан Месиќ, поранешниот хрватски претседател во два мандати, претседател на првата хрватска Влада и некогашен претседател на хрватскиот Сабор, во интервју за македонскиот портал „МКД.мк“ коментира за бугарското вето и хрватското искуство во ЕУ.  Ако се говори за историја, тогаш…

Повеќе

[ На денешен ден ] Во Самобор во 1939 година испечатена „Бели мугри“ на Кочо Рацин

На денешен ден во 1939-та година, во Самобор (Хрватска) е испечатено едно од најзначајните македонски дела, „Бели мугри“ на Кочо Рацин.  Како што вели Антун Густав Матош дека „Самобор е најхрватски од сите градови“, познато е и дека Самобор е…

Повеќе

Димитровска: Приказната за ХФ продолжува да се раскажува, уште поголеми успеси во иднина

Како заменик генерален секретар би сакала да се обратам на сите постојани и идни членови кои ќе станат дел од успешната приказна на Хрватски Форум, која пред една година беше само убава имагинација, а денес е реалност за која сите…

Повеќе

Дубровничка република – за првиот карантин во свет, виното и општеството (2)

Во ѕидините на малата и просперитетна република се развивал грациозен град, која што убавина и денес го одзема здивот. Денес секој може да се прошета низ ѕидините, но не секогаш било така, да се биде во ѕидините или да се…

Повеќе

Марин Држиќ – хрватски ренесансен автор и критичар со остри комедии

Марин Држиќ е најголемото име на хрватската книжевност во 16 век, но исто така може слободно да се каже еден од најголемите и најдобрите комедиографи во хрватската историја воопшто, но и во светската. Марин Држиќ (нарекуван Видра) е хрватски поет,…

Повеќе
Back To Top