skip to Main Content
Dan Europe Po Prvi Puta Obilježavamo Virtualno

Dan Europe po prvi puta obilježavamo virtualno

Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća, koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost” jedan je od najpoznatijih citata iz tzv. Schumanove deklaracije, kojom je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. predložio  stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik te time predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

U sjećanje na taj dan, od 1985. godine, 9. svibnja se obilježava kao Dan Europe. Ove godine, točno 70. godina od Schumanovog govora, europske vrijednosti kao što su solidarnost i jedinstvo, u okolnostima pandemije koronavirusa, koja je u samo nekoliko mjeseci promijenila cijeli svijet, postale su izraženije nego ikad prije.

Stoga su ključne teme ovogodišnjeg Dana Europe zajedništvo i solidarnost, a u Hrvatskoj će se po prvi puta obilježiti virtualno, pod sloganom Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – Solidarnost.hr.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj s partnerima je pokrenulo projekt solidarnost.hr, a cilj je omogućiti građanima da komuniciraju svoje osjećaje, želje i nadanja u vrijeme epidemije te na taj način pokazati kako smo u ovoj situaciji svi zajedno te kako zajedničkim snagama i solidarnošću iz krize možemo izaći još jači.

U sklopu projekta tako su pokrenute stranice na društvenim mrežama FacebookInstagramTwitter i YouTube te mrežna stranica solidarnost.hr, putem kojih svi koji to žele mogu poslati svoje poruke solidarnosti i zajedništva te na taj način olakšati suočavanje s ovom situacijom i njenim posljedicama.

Na sam Dan Europe, u subotu, 9. svibnja, sve posjetitelje navedenih društvenih mreža od 11 sati očekuje bogat umjetnički, glazbeni i filmski program, virtualni nastupi i poruke solidarnosti iz Hrvatske i Europe te video iznenađenja.

Partneri projekta su Ured za informiranje Europskog parlamentaMinistarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, 10 Europa Direct informacijskih centara (EDIC) te 7 Europskih dokumentacijski centara (EDC) u Hrvatskoj, Kreativna Europa – Ured MEDIA Hrvatske te veleposlanstva država članica, uključujući Veleposlanstvo Talijanske Republike, Veleposlanstvo Kraljevine Belgije, Veleposlanstvo Mađarske, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske, Veleposlanstvo Francuske Republike, Veleposlanstvo Republike Finske, Veleposlanstvo Češke Republike, Veleposlanstvo Francuske Republike, Veleposlanstvo Republike Poljske, Veleposlanstvo Republike Bugarske, Veleposlanstvo Irske i druge.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i partneri pozivaju sve građane da se pridruže projektu solidarnost.hr te kroz slanje svojih poruka zahvale svima onima na koje su se mogli osloniti u ovom izazovnom vremenu.

Program sutrašnjeg obilježavanja Dana Europe možete pogledati ovdje.

Izvor: medjimurska-zupanija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top