skip to Main Content

ЈАВЕН ПОВИК за членови на Програмски совет на ХФ

Хрватски Форум согласно своите акти и програмски определби, објавува ЈАВЕН ПОВИК за апликации за членови на Програмскиот совет. Програмскиот совет претставува советодавно тело составено од најмалку 3 членови од редот на истакнати поединци и експерти во областите: - демократија и…

Повеќе

Марин Држиќ – хрватски ренесансен автор и критичар со остри комедии

Марин Држиќ е најголемото име на хрватската книжевност во 16 век, но исто така може слободно да се каже еден од најголемите и најдобрите комедиографи во хрватската историја воопшто, но и во светската. Марин Држиќ (нарекуван Видра) е хрватски поет,…

Повеќе

ЕУ интеграцијата можност за трансформирање на земјата во модерна држава

9 Мај се одбележува како Ден на Европа, во знак на сеќавање на говорот на францускиот министер за надворешни работи, Роберт Шуман, кој во 1950 година ја изнесе денес прифатената и распространета визија за европското единство. Ваквиот предлог, познат и…

Повеќе

Македонија и земјите од Западниот Балкан е нужно да останат во фокусот на ЕУ

Хрватски Форум и Македонско-хрватското друштво го поздравуваат досегашниот ангажман на ЕУ посветен на земјите од Западен Балкан, како и јасната проактивност на Хрватска како актуелен претседавач со ЕУ преку недвосмисленото ставање како приоритет на проширувањето на ЕУ. Сметаме дека е…

Повеќе
Back To Top