skip to Main Content

Петир и Пленковиќ на тема Македонија и ЕУ во хрватскиот Сабор

Македонското приклучување кон Европската унија актуелно во хрватскиот Сабор.  „Таквото подметнување на нога на Македонија треба да се сопре, со тоа што имаме сопствено искуство со нереални препреки кои и пред нас се поставуваа на трновитиот пат на пристапување на…

Повеќе

Главашевиќ побара хрватски ангажман за праведен третман на Македонија во проширувањето, се обрати и на македонски

„Македонија неполни два часа по разорниот земјотрес испрати 100.000 евра за Банија. Со тоа Македонија се покажа како навистина пријателска земја на Хрватска. Но возвраќа ли Хрватска на тоа пријателство со иста мерка?“, прашува хрватскиот пратеник Бојан Главашевиќ од говорницата…

Повеќе

Дваесет европратеници со изјава за почеток на преговори со Македонија, меѓу нив и Пицула и Зовко

Пратеници од сите политички партии во Европскиот Парламент бараат да не се испушти денешната шанса за зелено светло за одржување на првата меѓувладина конференција со  Македонија до крајот на оваа година. „Стоиме зад ветувањата дадени на Самитот ЕУ- Западен Балкан…

Повеќе

Македонија и земјите од Западниот Балкан е нужно да останат во фокусот на ЕУ

Хрватски Форум и Македонско-хрватското друштво го поздравуваат досегашниот ангажман на ЕУ посветен на земјите од Западен Балкан, како и јасната проактивност на Хрватска како актуелен претседавач со ЕУ преку недвосмисленото ставање како приоритет на проширувањето на ЕУ. Сметаме дека е…

Повеќе

ЕУ вложува повеќе од 1,4 милијарди евра во зелени проекти во седум земји-членки во рамките на политиката на кохезија

Европската комисија денес одобри инвестициски пакет вреден повеќе од 1,4 милијарди евра од фондовите на ЕУ за 14 големи инфраструктурни проекти во седум земји-членки: Хрватска, Чешка, Унгарија, Полска, Португалија, Романија и Шпанија. Проектите опфаќаат неколку клучни области како што се…

Повеќе

Одржана дискусија за ЕУ и практични вежби за коминикациски способности

На ден 13.02.2020 година во просторот на Млади Хаб во Скопје, за раководството и членовите на Хрватски Форум се одржа настанот „risE Up!“ на кој учесниците дискутираа за различните аспекти на Европската Унија, а беше спроведен и практичен дел за…

Повеќе
Back To Top