skip to Main Content

За модернизирано и рационализирано образование кое ги разбира новите прилики

Став на одборот за образование на Хрватски Форум, по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на образованието. 24 јануари пред две години беше прогласен за Меѓународен ден на образованието од страна на Обединетите Нации, благодарение на значењето на образованието како еден…

Повеќе

Донесувањето на Законот за млади позитивен сигнал, потребна доследна примена на истиот

Хрватскиот Форум го поздравува донесувањето на Законот за младинско учество и младински политики и смета дека истиот може да биде основа за системски и отворен пристап за решавање на прашањата кои го засегаат интересот на младите. Донесувањето на овој закон…

Повеќе

#EU2020HR Се зголемуваат шансите за добивање датум за преговори во март?

Ќе донесе ли хрватско претседателство со ЕУ датум за отворање на преговори оваа пролет?  Официјален Загреб најавува силни заложби за отворање на европската порта следните 6 месеци – Пленковиќ веќе оствари средба со Макрон, а додека Скопје е во подготовки…

Повеќе

#EU2020HR Тигањ: Отворањето преговори со С. Македонија високо на приоритетите на хрватското претседавање со ЕУ

– Хрватска ќе стреми да се заземе и засилено ќе се ангажира за да ги увери државите за продолжување на пристапниот процес и да се изнајде начин и модел С. Македонија да отвори преговори – вели хрватската амбасадорка Тигањ. Еден…

Повеќе

#EU2020HR Самитот во мај во Загреб – Хрватска сака европски пат за соседите, јасни сигнали за проширувањето

Претседателот на хрватската Влада, Андреј Пленковиќ, денеска во Банските Двори се состана со претседателот на Европскиот Совет, Шарл Мишел, а после тоа дадоа изјави во Националната и универзитетска библиотека во Загреб. Претседателот на Владата, Пленковиќ, изјави дека се разговарало за…

Повеќе

#EU2020HR Европските пратеници за хрватското претседавање со Советот на ЕУ

Хрватска по Финска го преземе ротирачкото претседателствување со Советот на ЕУ од 1-ви јануари 2020 година. Ги прашавме хрватските европратеници што очекуваат.  Извор: europarl.europa.eu Слоганот на Хрватска во текот на шестмесечниот период на претседавање е „Силна Европа во светот полн…

Повеќе
Back To Top