skip to Main Content
#EU2020HR Hrvatsko Predsjedništvo Vijeća EU-a: Snažna Europa U Svijetu Punom Izazova

#EU2020HR Hrvatsko predsjedništvo Vijeća EU-a: Snažna Europa u svijetu punom izazova

Hrvatska je nakon Finske preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijeća EU-a 1. siječnja 2020. Pitali smo hrvatske zastupnike što očekuju.

Poveznica: europarl.europa.eu

Slogan Hrvatske tijekom šestomjesečnog predsjedništva je „Snažna Europa u svijetu punom izazova”, a Hrvatska se želi usredotočiti na ujednačen i održiv razvoj, umreženo gospodarstvo, sigurnost i pozicioniranje Europe kao predvodnice na međunarodnoj razini.

Hrvatski prioriteti
  • Europa koja se razvija
  • Europa koja povezuje
  • Europa koja štiti
  • Europa koja je utjecajna

Dinamično razdoblje

Hrvatska predsjeda Vijećem tijekom dinamičnog razdoblja u kojem se odlučuje o Brexitu i dugogodišnjem proračunu EU-a. Međutim, zastupnici žele vidjeti i druge teme na rasporedu.

Karlo Ressler (EPP) vidi predsjedanje kao veliku priliku Hrvatske da se dodatno politički, gospodarski i diplomatski pozicionira unutar EU-a. „Hrvatska će za vrijeme predsjedanja nastaviti s rješavanjem pitanja izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, te voditi pregovore o proračunu za idućih sedam godina. Jedan od glavnih događaja svakako će biti summit u Zagrebu, s fokusom na europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe.“

Biljana Borzan (S&D) rekla je da zaštita radnih i potrošačkih prava, javnog zdravlja te vladavina prava trebaju biti na prvom mjestu. „Nadam se uspješnom zaključenju pregovora o višegodišnjem proračunskom okviru jer o tome ovisi provođenje programa i politika radi kojih su građani u velikom broju glasali na europskim izborima, poput Europskog zelenog plana“.

Valter Flego (Renew Europe) rekao je: „Hrvatska mora djelovati kao neutralan posrednik i time osigurati uspješnu suradnju i kontinuirano provođenje programa (EU-a) s ostalim državama članicama“. Također vjeruje da će Hrvatska kroz svoje prioritete imati priliku ljudima izravno pokazati što to Europa čini za njih.

Ruža Tomašić (ECR) očekuje lobiranje u nacionalnom interesu. „Najvažniji dokument prethodnog mandata, Izvješće o višegodišnjem planu za malu plavu ribu u Jadranu, još uvijek stoji na mrtvoj točki u Vijeću. Očekujem da će se to promijeniti“. Osim toga, očekuje poštivanje odredbi Ugovora o pristupanju u segmentu izravnih plaćanja u poljoprivredi te početak aktivacije neaktivnog poljoprivrednog zemljišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top