skip to Main Content
Makedonija I Zemlje Zapadnog Balkana Trebaju Ostati Prioritet EU-a

Makedonija i zemlje Zapadnog Balkana trebaju ostati prioritet EU-a

Hrvatski forum i Makedonsko-hrvatsko društvo pozdravljaju dosadašnju posvećenost EU-a zapadnom Balkanu, kao i jasnu proaktivnost Hrvatske kao aktualnog predsjedatelja EU-om kroz nedvosmislenu poziciju prioritizacije proširenja EU-a.

Vjerujemo da sutrašnji mrežni summit EU-a i zapadnog Balkana, koji se ovog mjeseca trebao održati u Zagrebu, 20 godina kasnije na istoj lokaciji u Hrvatskoj, mora potvrditi jasne europske orijentacije susjednih zemalja i  spremnost na širenje EU-a.

Vjerujemo da će internetski summit u Zagrebu, prvi takve vrste u povijesti EU-a, potvrditi solidarnost sa zemljama zapadnog Balkana u njihovim budućim akcijama popravljanja učinaka koronavirusa, gospodarskog razvoja i daljnje europske perspektive šest zemalja.

Uvjereni smo da je više nego potrebno da zemlje regije ostanu u fokusu EU-a i dobiju podršku za punopravno članstvo u europskoj obitelji.

Ovom prilikom posebno pozdravljamo hrvatsko predsjedavanje EU-om koje je kao zemlja, usprkos teškim okolnostima i borbi protiv koronavirusa, uspjelo zadržati temu proširenja na svom dnevnom redu i osigurati konsenzus s 27 članova o pokretanju pregovora s Makedonijom.


Tim za odnose s javnošću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top