skip to Main Content
Kohezijska Politika EU-a Ulaže Više Od 1,4 Milijarde Eura U Zelene Projekte U 7 Država članica

Kohezijska politika EU-a ulaže više od 1,4 milijarde eura u zelene projekte u 7 država članica

Europska komisija danas je odobrila paket ulaganja vrijedan više od 1,4 milijarde eura iz fondova EU-a za 14 velikih infrastrukturnih projekata u sedam država članica: Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Španjolskoj.

Projekti obuhvaćaju nekoliko ključnih područja kao što su okoliš, zdravlje, promet i energetika za pametniju Europu s niskom razinom ugljika. Predstavljaju golema ulaganja za poticanje gospodarstva, zaštitu okoliša i poboljšanje kvalitete života i društvenog blagostanja.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: U ovako teškim vremenima za naš kontinent, od najveće je važnosti da kohezijska politika zadrži svoju ulogu u potpori gospodarstva u korist naših građana. Danas odobreni veliki projekti pokazuju da financijska sredstva EU-a, osobito u okviru kohezijske politike, donose konkretne rezultate te pomažu regijama i gradovima da postanu sigurniji, čišći i ugodniji za građane i poduzeća. Mnogi odobreni projekti pridonose i postizanju ciljeva europskog zelenog plana. Kad Europska komisija, države članice i regije udruže snage, mogu mnogo toga postići.

Poboljšanje hrvatske željezničke mreže

Sredstvima iz Kohezijskog fonda od više od 119 milijuna eura financirat će kupovina 21 električnog vlaka kako bi se poboljšala kvaliteta usluge, smanjila čekanja i građane potaknulo da se više koriste održivim oblicima prijevoza. U okviru tog projekta pridonijet će se modernizaciji željezničkih vozila u Hrvatskoj te poboljšati povezivost i mobilnost uz pozitivne ekonomske rezultate. Smanjit će se vrijeme putovanja, buka, vibracije i operativni troškovi te istodobno povećati sigurnost.

Tekst je dostupan i na makedonskom jeziku.


Најважните информации и  најинтересните случувања поврзани со хрватското претседателствување со Советот на ЕУ следете ги на блогот на Хрватски Форум, под ознака #EU2020HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top