skip to Main Content
ЕУ вложува повеќе од 1,4 милијарди евра во зелени проекти во седум земји-членки во рамките на политиката на кохезија

ЕУ вложува повеќе од 1,4 милијарди евра во зелени проекти во седум земји-членки во рамките на политиката на кохезија

Европската комисија денес одобри инвестициски пакет вреден повеќе од 1,4 милијарди евра од фондовите на ЕУ за 14 големи инфраструктурни проекти во седум земји-членки: Хрватска, Чешка, Унгарија, Полска, Португалија, Романија и Шпанија.

Проектите опфаќаат неколку клучни области како што се животната средина, здравството, транспортот и енергијата за попаметна Европа со низок јаглерод. Тие претставуваат огромна инвестиција за зајакнување на економијата, заштита на животната средина и подобрување на квалитетот на животот и социјалната благосостојба.

Комесарот за кохезија и реформи Елиса Фереира изјави: „Во вакви тешки времиња за нашиот континент, од најголемо значење е што кохезивната политика ја задржува својата улога во поддршката на економијата во корист на нашите граѓани. Главните проекти одобрени денес покажуваат дека финансирањето на ЕУ, особено во рамките на политиката за кохезија, дава конкретни резултати и им помага на регионите и градовите да станат побезбедни, почисти и поудобни за граѓаните и деловните субјекти. Многу одобрени проекти исто така придонесуваат за постигнување на целите на Европскиот зелен план. Кога Европската комисија, земјите-членки и регионите ќе ги здружат силите, тие можат да постигнат многу“.

Подобрување на хрватската железничка мрежа

Со средствата од Кохезискиот фонд во износ повеќе од 119 милиони евра ќе се финансира набавка на 21 електричен воз за подобрување на квалитетот на услугата, намалување на времето на чекање и охрабрување на граѓаните да користат повеќе од одржливи начини на транспорт. Овој проект ќе придонесе за модернизација на железничките возила во Хрватска и подобрување на поврзаноста и подвижноста со позитивни економски резултати. Ќе се намали времето за патување, бучавата, вибрациите и оперативните трошоци, а притоа да ќе се зголеми безбедноста.

Текстот е достапен и на хрватски јазик.


Најважните информации и  најинтересните случувања поврзани со хрватското претседателствување со Советот на ЕУ следете ги на блогот на Хрватски Форум, под ознака #EU2020HR

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top