skip to Main Content

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ?

  1. Хрватска има повеќе од 1200 острови.
  2. Хрватска има најголем број нематеријални добра заштитени од УНЕСКО од која било европска земја, заедно со Шпанија.
  3. Чоколадото со ориз е измислено во Хрватска во 1963 година во фабриката „Звечево“ во славонскиот град Пожега.
  4. Задар ги има првите светски оргули кои свират под дејство на морето.
  5. Национален цвет на Хрватска е ирисот.
  6. 10% од територијата на Хрватска е заштитена преку 11 паркови на природата, 8 национални паркови и 2 природни резервати.
  7. Хрватот Славоjуб Пенкала е иноватор на пенкалото.
  8. Вратоврската (краватата) е изворно хрватски производ.
  9. Според Алфред Хичкок, приморскиот град Задар во Далмација го има „најдобро зајдисонце во светот“.
  10. Хит серијата „Игра на тронови“ е снимена на далматинскиот брег на Дубровник и Сплит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top