skip to Main Content

Правото на култура претставено преку хрватското културно наследство, најавена и „Croacademy“

Хрватскиот форум (ХФ) вчера во Тетово го организираше првиот од серијата настани насловени „Изворно хрватско: традиција, иновација, млади“, а во чиј фокус беше правото на култура претставено преку хрватското културно наследство и пописот на УНЕСКО.  „Кој има право на култура“,…

Повеќе

Остварена средба со г-дин Ахмед Ќазими, раководител на сектор за јавни дејности на општина Тетово

На ден 20.02.2020 година, делегација на Хрватски Форум предводена од генералниот секретар Марко Видачек оствари средба со г-динот Ахмед Ќазими, раководител на секторот за јавни дејности на општина Тетово.  На средбата беа претставените досегашните активности на ХФ и беа потенцирани…

Повеќе

Одржана дискусија за ЕУ и практични вежби за коминикациски способности

На ден 13.02.2020 година во просторот на Млади Хаб во Скопје, за раководството и членовите на Хрватски Форум се одржа настанот „risE Up!“ на кој учесниците дискутираа за различните аспекти на Европската Унија, а беше спроведен и практичен дел за…

Повеќе

За модернизирано и рационализирано образование кое ги разбира новите прилики

Став на одборот за образование на Хрватски Форум, по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на образованието. 24 јануари пред две години беше прогласен за Меѓународен ден на образованието од страна на Обединетите Нации, благодарение на значењето на образованието како еден…

Повеќе

Обврзани сме да бидеме солидарни и одговорни во секое време

Денеска го одбележуваме Меѓународниот ден на волонтерите, како ден кој потсетува на денот кога е формирана Програмата на Обединетите нации за волонтери во 1970 година. Волонтерството и волонтерската работа претставуваат еден од најефикасните облици на партиципација на граѓаните во процесите…

Повеќе

Одржана средба со градоначалникот на општина Куманово, г-дин Максим Димитриевски

На ден 02.12.2019 година, заменик - генералната секретарка Теодора Димитровска и координаторот за образование Ненад Бојковски остварија средба со градоначалникот на општина Куманово, г-дин Максим Димитриевски. На средбата беа претставени досегашните успешно остварени настани на ХФ, како и новите идеи за соработка…

Повеќе

Одржана редовна седница на Клубот на основачи во Скопје

На ден 01.12.2019, во просторот на Млади Хаб во Скопје, се одржа редовна седница на Клубот на основачи на Хрватскиот Форум.   На седницата се дискустираше за тековната состојба на ХФ и за дефинирање на активностите за 2020 година. Клубот на…

Повеќе

Одржан тим билдинг и стратешко планирање за Хрватски Форум

Одржан тим билдинг и стратешко планирање за Хрватски Форум во Млади Хаб во Скопје. На 01.12.2019 во Скопје, членовите на Хрватскиот Форум во просторот на Млади Хаб, одржаа тим билдинг на тема „Брендирање и социјални медиуми“ кој го водеше генералниот…

Повеќе

Студентите и младите мора да бидат приоритет на секоја држава

Меѓународниот ден на студентите, и оваа година студентите и младите го дочекуваат соочени со нерешени прашања и актуeлни предизвици.  Денешниот датум претставува значаен потсетник со кој се навраќаме на студентите кои во историјата, борејќи се за слобода и човекови права…

Повеќе
Back To Top