skip to Main Content
Prvo Zasjedanje Novog Središnjeg Odbora I Webinar O Diplomatskim Odnosima Između Makedonije I Hrvatske

Prvo zasjedanje novog Središnjeg odbora i webinar o diplomatskim odnosima između Makedonije i Hrvatske

Prvo zasjedanje novog središnjeg odbora Hrvatskog foruma održano je jučer, 29. studenoga 2020. godine, putem mrežne platforme “Zoom”.

Na dnevnom redu bili su prostorni uvjeti HF-a, tehničko-organizacijska pitanja, kao i predstojeće aktivnosti Foruma. Definirane su aktivnosti za novogodišnje razdoblje.

Središnji odbor čine članovi Izvršnog odbora HF-a, predsjednik Nadzornog odbora, kao i predsjednik / predsjednik Skupštine HF-a, zajedno s potpredsjednicima. Središnji odbor donosi odluke između dviju skupština.

WEBINAR O DIPLOMATSKIM ODNOSIMA MAKEDONIJE I HRVATSKE

U organizaciji Odbora za vanjske poslove HF-a, pod vodstvom mag. Ivana Durgutova i Aziza Sulejmanija, za Središnji odbor u proširenom sastavu održan je webinar na temu “Diplomatski odnosi između Makedonije i Hrvatske”.

Na tom su događaju govornici u početku podsjetili na službene i neslužbene brojke u vezi s hrvatskom manjinom u Makedoniji te su pregledani oblici djelovanja Hrvata u Makedoniji. Naglašeni su napori hrvatskog Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Govornici su se posebno osvrnuli na Sporazum o zaštiti prava makedonske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Makedoniji potpisan 2007. godine i ratificiran u oba parlamenta 2008. godine.

Podsjetili su i na povijesne činjenice razvoja diplomatskih odnosa: Makedonija je Hrvatsku priznala 11. studenog 1992., dok je Hrvatska priznala Makedoniju 12. srpnja 1992. godine. Diplomatski odnosi uspostavljeni su 30. siječnja 1992.

Prvi izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Makedoniji je Onesin Cvitan. Prvi izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj je Servet Avziu. 2006. u Bitoli otvoren je hrvatski konzulat.

Članovi Odbora za vanjske poslove predstavili su i ostale bilateralne sporazume potpisane između dviju zemalja.

Djelatnosti HF-a podupire Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Tim za odnose s javnošću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top