skip to Main Content

Прва седница на новиот ЦО и вебинар за дипломатските односи помеѓу Македонија и Хрватска

Прва седница на новиот централен одбор на Хрватскиот Форум се оддржа вчера, 29.11.2020 година, преку онлајн платформата „Zoom“.  На дневен ред ставени беа просторните услови на ХФ, техничко - организациони прашања, како и претстојните активности на Форумот. Дефинирани беа активности…

Повеќе

Стипе Месиќ: Македонската нација е историски факт

Стјепан Месиќ, поранешниот хрватски претседател во два мандати, претседател на првата хрватска Влада и некогашен претседател на хрватскиот Сабор, во интервју за македонскиот портал „МКД.мк“ коментира за бугарското вето и хрватското искуство во ЕУ.  Ако се говори за историја, тогаш…

Повеќе

[ На денешен ден ] Во Самобор во 1939 година испечатена „Бели мугри“ на Кочо Рацин

На денешен ден во 1939-та година, во Самобор (Хрватска) е испечатено едно од најзначајните македонски дела, „Бели мугри“ на Кочо Рацин.  Како што вели Антун Густав Матош дека „Самобор е најхрватски од сите градови“, познато е и дека Самобор е…

Повеќе

Изборно собрание на Хрватски Форум: избрани претседателка и потпретседатели

Денеска во Тетово со почитување на здравствените протоколи, беше организирано Изборното собрание на ХФ на кое за претседателка беше избрана м-р Симона Копривњак, додека пак за потпретседатели: Михаела Обадиќ, Ема Павловска и Анкица Соколиќ. Од страна на Секретаријатот беше даден…

Повеќе

[ ИЗБОРНО СОБРАНИЕ ] Јавен повик за претседател/ка, потпретседатели и членови на НО

Хрватски Форум согласно своите акти и програмски определби, објавува ЈАВЕН ПОВИК за апликации за претседател/ка, потпретседатели и членови на Надзорен одбор.  Со одлука на Клубот на основачи на ХФ од 31.10.2020, Организациониот одбор за спроведување на Изборно Собрание на ХФ…

Повеќе
Back To Top