skip to Main Content
Godinu Dana Od Osnutka HF-a – Dužni Smo Nastaviti Povijesno Prijateljstvo Između Makedonije I Hrvatske

Godinu dana od osnutka HF-a – dužni smo nastaviti povijesno prijateljstvo između Makedonije i Hrvatske

“Na inicijativu desetero mladih ljudi, danas je Hrvatski forum uistinu jedina organizacija mladih koja kao takva pokriva područje makedonsko-hrvatskog prijateljstva, promicanje međudržavne suradnje, uključivanje mladih i promicanje obje kulture”, rekao je glavni tajnik i osnivač HF-a, Marko Vidaček, na današnjoj konferenciji za novinare u Tetovu povodom godine dana od osnivanja Hrvatskog foruma.

“Ovdje, na području Urbanog kluba, prije godinu dana održali smo prvo zasjedanje Kluba osnivača, s kojim je naša organizacija i službeno počela raditi”, rekla je glasnogovornica Hrvatskog foruma Ema Pavlovska.

Glavni tajnik Marko Vidaček rekao je da je danas Hrvatski forum organizacija s lokalnim klubovima u 6 gradova i velikim brojem članova, suradnika i volontera iz gotovo svih gradova Makedonije.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da su uspješno ostvarene suradnja i zajedničke aktivnosti s jedinicama lokalne samouprave, državnim povjerenstvima i agencijama, kao i nizom nevladinih organizacija.

„U razdoblju iza nas uspjeli smo provesti niz edukativnih, programskih i humanitarnih aktivnosti, posebno na teritoriju općine Tetovo, koje su zaista uključivale velik broj sudionika. Također smo osnovali Programsko vijeće kao savjetodavno tijelo sastavljeno od istaknutih ličnosti, stručnjaka, profesora, a odbori su također bili organizirani u raznim područjima,” rekao je Vidaček.

DUŽNI SMO NASTAVITI POVIJESNO PRIJATELJSTVO SJ. MAKEDONIJE I HRVATSKE

“Naša ideja da se organiziramo i surađujemo danas je stvarnost koja nam kao takva daje za pravo vjerovati da je ovo zdrava osnova za daljnji aktivniji i organiziraniji pristup s naše strane, ali i za hrvatsku zajednicu u Makedoniji općenito”, rekao je Vidaček.

Na konferenciji za novinare zamjenik predsjednika Odbora za vanjske poslove Aziz Sulejmani rekao je da je uspostavljena međunarodna suradnja s nizom organizacija civilnog društva iz Hrvatske i drugih susjednih zemalja, za što se očekuje da će se u razdoblju intenzivirati.

Najavljeno je uspostavljanje suradnje s makedonskim i hrvatskim sveučilištima, produbljivanje gospodarske i kulturne suradnje između Sj. Makedonije i Hrvatske, kao i još veće umrežavanje mladih iz istaknutih područja.

“Također najavljujemo održavanje Izborne skupštine HF-a, koja će se održati sljedećeg mjeseca, u Tetovu, na kojoj će sudjelovati članovi iz cijele zemlje. Vjerujemo kako smo mladima ponudili novi pristup te ostavljamo rezultate kao uvid u uspješnost rada”, rekao je Vidaček.

Izražena je zahvalnost makedonsko-hrvatskoj udruzi (MHD Tetovo), Institutu za razvoj zajednice, Državnom uredu za Hrvate izvan RH i hrvatskom veleposlanstvu u Skoplju.

HF je najavio da će se za sve sljedeće aktivnosti i događaje koji su dio rođendanskog mjeseca javnost dodatno informirati s obzirom na dnevne promjene u vezi sa situacije s covidom – 19.


Tim za odnose s javnošću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top